Buffert

Om ni har läst mitt inlägg som jag skrev förra tisdagen, så vet ni att jag skrev lite kort om tre olika sparformer. Buffert, Kortsiktigt och Långsiktigt. Idag ska jag gå in lite djupare på vad en buffert är för något.

Det är något som ska motverka en oförutsedd händelse som kanske sker om en månad eller längre fram i tiden. Varför det är bra att ha en buffert är för att utgiften inte ska ta för stor skada på din ekonomi när den väl inträffar. Det rekommenderas att den ska vara på cirka tre månadslöner.

För en person som har det svårt med ekonomin kanske det känns helt orimligt att ha en så stor stor buffert, men börja redan nu med att lägga in några hundra lappar på ett sparkonto och ha tålamod. Att ha en automatisk överföring varje månad rekommenderar jag på grund av att det gör det mycket enklare att bygga upp den och du tänker inte på att pengar försvinner varje månad.

Den oväntade utgiften behöver inte heller vara stor för att den ska ta skada. Igår fick jag till exempel en räkning från transportstyrelsen för fordonsskatten jag ska betala för min bil. Den kommer en gång om året och jag hade inte alls koll på att den skulle komma den här månaden, hade jag inte haft en bra koll på min ekonomi så hade faktiskt 1664 kr kunnat vara extremt jobbigt att få så oväntat.

Så för mig kändes det extra skönt att veta att det inte alls skulle påverka mig så hårt. Samtidigt var det ju inte alls kul att få den presenten, men vad gör man.


Har du någon buffert? Tycker du att det är rimligt att ha en buffert på tre månadslöner eller är det alldeles för mycket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: